Ga je wandelen, backpacken, hardlopen, skiën of fietsen? Belemmeren voetpijn, blaren, hotspots of ongemak het plezier van je activiteiten? Als dat zo is, wil je misschien het extra comfort en de ondersteuning van inlegzolen overwegen. Standaard inlegzolen in prestatie laarzen en schoenen zijn meestal goedkope vulstoffen. Inlegzolen of schoen inzetstukken kunnen de pasvorm, ondersteuning en het comfort van je schoenen beter afstemmen op jouw voeten (bron: https://skystep.nl/).

Binnenzool volume

Inlegzolen zijn er in verschillende volumes, wat betekent dat ze verschillende hoeveelheden ruimte in je schoenen innemen. Voor de meeste inlegzolen is er ook een correlatie tussen het volume en de vorm van de voetboog waarvoor de inlegzool is ontworpen.

  • Inlegzolen met een hoog volume passen het beste bij schoenen met een hoog volume, zoals wandelschoenen, skischoenen of hardloopschoenen. Ze werken meestal het beste met hoge bogen.
  • Inlegzolen met een gemiddeld volume passen op schoenen met een gemiddeld volume, zoals vrijetijdsschoenen en sommige sportschoenen. Ze werken goed met een verscheidenheid aan boog profielen.
  • Inlegzolen met een laag volume zijn nodig voor schoenen met een laag volume, zoals fietsschoenen, inline-skatels of skischoenen. Mensen met zeer lage bogen vinden vaak dat een binnenzool met een laag volume het beste voor hen werkt.

(Opmerking: de dikte van je sokken heeft ook een grote invloed op de pasvorm van je schoenen.)

Veelvoorkomende problemen 

Lage of ingeklapte bogen: mensen met lage of ingeklapte bogen vragen vaak om inlegzolen met steunzolen. Wat echter echt nodig is, is “voetsteun”, die de boog spieren stimuleert om betrokken en actief te zijn. Een ondersteunende binnenzool stabiliseert de hiel en verdeelt de druk over de basis van de voet, in plaats van de druk te concentreren in het gebied van de voetboog. Directe ondersteuning van de voetboog is voor veel mensen eigenlijk oncomfortabel omdat het de normale buiging van de voet belemmert.

Hielspoor: Hielspoor is wanneer je pijn hebt in je hiel. Bij hielspoor is er verkalking van je peesplaat die aan je hiel been zit en zo ontstaat er een ontsteking. Een inlegzool kan verlichting geven, maar er is voornamelijk rust voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *