Ga je binnenkort voor jezelf beginnen of ben je net voor jezelf begonnen? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten en moet regelen. Er komt als startende zelfstandige veel op je af, een beetje hulp kun je waarschijnlijk dus wel gebruiken. Vandaar dit artikel, in dit artikel vind je een paar handige tips over zaken waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht.

Je sociale zekerheid

Als je uit loondienst komt en gaat starten als zelfstandige, dan veranderen er een aantal zaken. Zo heb je geen recht meer op een uitkering als je ziek wordt bijvoorbeeld. Je bent er nu zelf verantwoordelijk voor het zorgen voor een inkomen op het moment dat je ziek wordt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Met een dergelijke verzekering zorg je ervoor dat je wordt doorbetaald op het moment dat je ziek wordt of iets ander overkomt.

Belasting

Ook de belastingdienst klopt meteen aan op het moment dat je gaat starten als zelfstandige. De, voor vele beruchte, btw aangifte moet je maandelijks doen. Er zijn allemaal voordeel regelingen waar je gebruik van kunt maken. Onze tip: schakel direct een boekhouder in. In dit geval geldt een goed begin is het halve werk. Op het moment dat je gaat achterlopen met de administratie, dan wordt het een lastig verhaal. Hou alles daarom goed bij!

Sparen

Het is nou eenmaal zo dat je als zelfstandige meer risico loopt dan wanneer je in loondienst bent. Daarom is het belangrijk dat je wat geld achter de hand houdt voor onvoorziene zaken. Zowel zakelijk als privé wordt sparen veel belangrijker dan voorheen.

Meer weten over het starten als zelfstandig ondernemer? Neem dan hier eens een kijkje: www.tulpenfonds.nl.

Posted in: Tip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *